VInterstämman Återblick 11 februari 2023

Årsundaruschen Vinterstämman 11 februari 2023

Gefle Ork, gjorde en bejublad konsert på Årsundaruschen Vinterstämman 11/2-2023

Låtligan från Gävle Kulturskola, gav en konsert med ett härligt sväng som fick den fullsatta Vikingasalen att jubla

Många grupper och spelmän kom till vinterstämman. 

Hajat, fem musiker från Birka musikhögskola. Fullt på dansgolvet, härliga rytmer

Saftorkestern, med ett härligt sväng i sitt dansspel !

Gävle Ork ! En mycket rutinerad "Show och scengrupp" spelade upp till dans på Årsundaruschens vinterstämma.  Det var premiär för G.O. som "Dansband" men även dansspelet var mycket säkert och uppskattat.

Gefla Spelmän, repar låtar inför dansspelet på Årsundaruschens vinterstämma

Det var full fart på "skrubbspelet" inne i restaurangen fram till midnatt

Här är en publikbild under konserterna med Gävle Ork o Låtligan

Restaurangen på Årsunda Strandbad var fantastiska igen, jättesnabb service och god mat

Äntligen var det dags för Vinterstämman igen, efter ett par år med Corona !

Gästriklands största Vinterstämma ! 

Plats: Årsunda Strandbad, restaurang och Camping, Sandvikens kommun.


Dansspellistan, Dessa grupper avlöste varandra varje halvtimme under kvällen,

den 23 Februari 2023, Den tredje vinterstämman i Årsunda


kl 19.00 Gävle Ork. inledde dansen

kl 19.30 Durdraget

kl20.00 Gefla Spelmän

kl20.30 Saftorkestern

kl 21.00 Sandvikens Spelmanslag

kl 21.30 Göran och Annika Hed, Klarinett och Munspel

kl22.00 Hajat, 5 stycken spelglada ungdomar från Birka Folkhögskola, Östersund

kl22,30  Jernberggruppen


Ge ett frivilligt stöd via Swish till spelmansstämman Årsundaruschens framtid !

Swisch nr: 123 326 34 56

Återblick !

Årsundaruschen Vinterstämman NU för tredje gången !

Det blev äntligen en Spel och Dansstämma mitt i vintern i Gästrikland, premiären blev den 9 Februari 2019. Att den var efterlängtad märktes verkligen på antalet besökare som strömmade till Årsundaruschens Vinterstämma.
Spelmän, dansare och även de som bara ville se och lyssna och äta gott på Strandgårdens fina restaurang vid Årsunda Strandbads camping kom till stämman. 2021 och 2022, tvingades vi ställa in stämman p.g.a. Coronan.

Hur kom det sig att det blev Årsundaruschen Vinterstämman:


Det började med att Bernt Lindström i Januari 2018 säger till undertecknad och Anette, ”ska inte vi ta och ordna en Vinterspelmansstämma i Gästrikland?”.

Fjorton dagar senare hade vi tre vårt första möte, vi var överens att, om går det ordna en vinterstämma årligen i Dalarna och i Hälsingland, så måste det funka här också.

Bernt slog fast att platsen vi väljer att förlägga stämman till måste kunna servera något att äta och dricka plus att det finns utrymme även för buskspel.
Idéer om platser föreslogs och ratades på löpande band, innan vi sa, givetvis ska det ske på Årsunda Strandbad, där finns ju redan allt , och vi hade ju redan ordnat stämmor, 7 år i rad, varje pingst där, spelmän och dansare hittar.

På Intresseföreningen Årsundaruschens kommande styrelsemöte hade vi begärt att få ordet under ”övriga frågor”, men att ärendet var hemligt. Vi ville se styrelsens spontana reaktion på att göra ytterligare ett arrangemang utöver stämman varje pingsthelg, ingen utöver oss tre hade vi delgett idén. Till vår glädje var alla ”på”, och sa enhälligt ”Vi kör”. Vilket utmynnade i mycket jobb och planering, och ca ett år senare, den 9 Februari 2019, öppnade stämman kl 17,00, ungefär 200 besökare kom under kvällen , vilket var helt fantastiskt, stämningen var i topp.

Bernt Lindström blåste in stämman på näverlur, för att sedan spela en fantastisk polska ”Let int’ länger” på kohorn, Bernt menade träffande ”Att nu behöver ni inte åka och leta runt efter en Vinterspelmansstämma, nu har vi en i egen i hemma i Gästrikland.”

VI hade fått ett tips av Micke Müller så vi kunde boka den fantastiska duon Rydvall & Mjelva, som inledde spelet med en 45 minuters konsert i den fullsatta Vikingasalen, duon trollband besökarna. Under några minuters paus hjälpte alla till att plocka undan stolarna, därefter inledde Rydvall & Mjelva med en halvtimmes dans.
Det var fullt tryck på dansen fram till ca 23,00. Nio olika grupper löste av varandra under kvällen, som t.ex. Saftorkestern, Gefla Spelmän, Wrethlings, Sandvikens spelmanslag, TreoKomp, Sjöviks folkmusik högskola m.fl.
Utöver det var det buskspel, förlåt, skrubbspel menade jag överallt, i Restaurangen, kapprum, konferensrum foajen.
Restaurangen ska också ha en eloge, Shiha, Spiros och övriga, där de hade skapat en särskild spelmansmeny som var mycket uppskattad.
VI fick så mycket uppskattning av besökarna, så redan nu har vi spikat, andra lördagen, då kör vi ”Årsundaruschen- Vinterstämman” årligen, skriv in det i almanackan !


Christer Dahlbom