Stämman 2018

 Inställd Stämma Årsundaruschen

Spel & Dans i Pingst 2020

Med anledning av den pågående Corona situationen har vi nu tagit beslutet att ställa in stämman den 29-31 maj 2020


Corona information: Intresseföreningen Årsundaruschen följer noggrant utvecklingen och Folkhälsomyndighetens

   rekommendationer. Eftersom myndigheten fortsatt har ett maxantal på 50 personer vid samlingar har vi nu den 24/4-2020, tagit beslutet att gå ut med informationen att vi inte kan genomföra stämman, 

Kommande arrangemang:

13/2 2021, Årsundaruschen Vinterstämman, kl 17-24.00

21-23/5 2021 Årsundaruschen 10-årsjubiléum


Årsundaruschen 2018 Resumé,            Läs mer nedan !


2018: 

Pingstafton samlades spelmän och dansare på Strandbaden i Årsunda för att inleda sommarsäsongen, och efter en sträng vinter kunde förutsättningarna inte ha varit bättre. Strålande sol från en klarblå himmel

Nytt för året, var att dagen inleddes med kurser på fiol, munspel, durspel och dans på förmiddagen - en populär nyhet att döma av deltagarantalet, där man fick nya låtar och många speltips av väletablerade, rikskända spelmän.

Scenuppträdandena bjöd som vanligt på en stor variation – man kunde under hela eftermiddagen njuta av traditionell folkmusik av små och stora grupper blandat med vissång och duktiga solister på olika instrument.
Resumé för Årsundaruschen 2018

 Dansarna fick en specialträning av danser som kommer att tas upp under Nordlek – en årlig nordisk dansstämma som i år ska hållas på Lugnet i Falun 10-15 juli.

Klockan 12 var det dags för allspelet, där alla spelmän bjöds in att delta – i år under ledning av Kristina Selinder på fiol och Håkan Andersson på durspel. Låtarna ur den lokala musikskatten har varit tillgängliga på Årsundaruschens hemsida, vilket gjorde att många kunde stämma in i orkestern - en häftig upplevelse.

Efter allspelet var det dags för utdelning av årets Jernbergsmedalj ”till en förtjänt spelman/spelkvinna, som förvaltar den lokala musikskatt som finns efter riksspelmannen Gustaf Jernberg”

Årets mottagare var Ville Syri – en ung spelman från Gävle, som i dag är en av ledarna i Sandvikens Spelmanslag och som även leder Saftorkestern med rötter i Storvik. ”Att få medaljen är en sporre att arbeta vidare med Jernbergsmusiken och hitta nya möjligheter” sa Ville i sitt tacktal, innan han gav prov på sin spelkonst.

Efter medljutdelningen var det dags för publiken i den fullsatta uteserveringen att njuta av scenframträdandena, som vanligt med en stor variation av sång, musik och dans i olika stilar.

Deltagarna från danskursen uppvisade prov på en del av de nordiska samdanserna, som hade dansats på kursen och som skulle framföras på Nordlek i juli.

Ett uppskattat inslag var när ett par från Högbo Folkdansgille inte kunde motstå musiken, utan spontant bjöd upp till dans.  Ett 20-tal olika grupper lät publiken njuta, innan dansen började kl. 17.00, där ett tiotal olika spelmanslag bjöd upp till gammeldans och polskor.   

 

Per Åslund

Årsundaruschen