Stämman 2017


2017:   I pingsthelgen genomfördes den sjätte Årsundaruschen på Strandbaden vid Storsjöns strand i Årsunda, Gästrikland och de många spelkvinnor och spelmän som trotsade vädergudarnas hot fick uppleva en trivsam stämma med bra väder i en skön miljö och med mycket bra musik i många genrer.

En viktig del av upplevelsen är samspelet – dels i stora grupper vid allspelet och söndagens avslutning, men också vid buskspelet, där man får tillfälle att spela och lära i nya grupperingar.

En höjdpunkt var givetvis utdelningen av Jernbergsmedaljen till Hanna Andersson – en mycket värdig mottagare, som i sitt tacktal berättade om sin fascination över Gustaf Jernberg och hans musik. Hon gav sedan ett mycket förtjänstfullt prov på sina tolkningar, dels som solist men också i ett lyhört samspel med Hilde Fjerdingøy, som på ett lysande sätt tolkade Jernbergslåtar på sitt durspel och med Jeanette Evansson – väletablerad tolkare av Jernbergstraditionen.

Kvällens dans i Vikingasalen bjöd också på mycket dans- och spelglädje. Som spelman är det härligt att se och beundra de många duktiga dansarna!

Scenuppträdandena bjöd som vanligt på en stor variation – man kunde under hela eftermiddagen njuta av traditionell folkmusik av små och stora grupper blandat med vissång och duktiga solister på olika instrument.


Sammanfattningsvis från en av stämmodeltagarna: ”Årsundaruschen är inte den största stämman – men absolut en av de trivsammaste”

Per Åslund, spelman