Årsundaruschen Vinterstämman

 Årsundaruschen

 


    Välkommen till sommarens Spelmansstämma

på Årsunda Strandbad i pingsthelgen!

7-9 Juni 2019Här är några bilder från ”Årsundaruschens Vinterstämma” spelmansstämma 9 februari. 2019

 Årsunda Ruschen  Vinterstämman 2019-02-09 

(se nedan texten för lite bilder från vinterstämman)

 

Årsundaruschen Vinterstämman – Äntligen !


Äntligen en Spel och Dansstämma mitt i vintern i Gästrikland, att den var efterlängtad märktes verkligen på antalet besökare som strömmade till Årsundaruschens Vinterstämma.
Spelmän, dansare och även de som bara ville se och lyssna och äta gott på Strandgårdens fina restaurang vid Årsunda Strandbads camping kom till stämman.

Det började med att Bernt Lindström i Januari 2018 säger till undertecknad och Anette, ”ska inte vi ta och ordna en Vinterspelmansstämma i Gästrikland?”.

Fjorton dagar senare hade vi tre vårt första möte, vi var överens att, om går det ordna en vinterstämma årligen i Dalarna och i Hälsingland, så måste det funka här också.

Bernt slog fast att platsen vi väljer att förlägga stämman till måste kunna servera något att äta och dricka plus att det finns utrymme även för buskspel.
Idéer om platser föreslogs och ratades på löpande band, innan vi sa, givetvis ska det ske på Årsunda Strandbad, där finns ju redan allt , och vi hade ju redan ordnat stämmor, 7 år i rad, varje pingst där, spelmän och dansare hittar.

På Intresseföreningen Årsundaruschens kommande styrelsemöte hade vi begärt att få ordet under ”övriga frågor”, men att ärendet var hemligt. Vi ville se styrelsens spontana reaktion på att göra ytterligare ett arrangemang utöver stämman varje pingsthelg, ingen utöver oss tre hade vi delgett idén. Till vår glädje var alla ”på”, och sa enhälligt ”Vi kör”. Vilket utmynnade i mycket jobb och planering, och ca ett år senare, den 9 Februari 2019, öppnade stämman kl 17,00, ungefär 200 besökare kom under kvällen , vilket var helt fantastiskt, stämningen var i topp.

Bernt Lindström blåste in stämman på näverlur, för att sedan spela en fantastisk polska ”Let int’ länger” på kohorn, Bernt menade träffande ”Att nu behöver ni inte åka och leta runt efter en Vinterspelmansstämma, nu har vi en i egen i hemma i Gästrikland.”

VI hade fått ett tips av Micke Müller så vi kunde boka den fantastiska duon Rydvall & Mjelva, som inledde spelet med en 45 minuters konsert i den fullsatta Vikingasalen, duon trollband besökarna. Under några minuters paus hjälpte alla till att plocka undan stolarna, därefter inledde Rydvall & Mjelva med en halvtimmes dans.
Det var fullt tryck på dansen fram till ca 23,00. Nio olika grupper löste av varandra under kvällen, som t.ex. Saftorkestern, Gefla Spelmän, Wrethlings, Sandvikens spelmanslag, TreoKomp, Sjöviks folkmusik högskola m.fl.
Utöver det var det buskspel, förlåt, skrubbspel menade jag överallt, i Restaurangen, kapprum, konferensrum foajen.
Restaurangen ska också ha en eloge, Shiha, Spiros och övriga, där de hade skapat en särskild spelmansmeny som var mycket uppskattad.
VI fick så mycket uppskattning av besökarna, så redan nu har vi spikat, 8 Februari 2020, då kör vi ”Årsundaruschen- Vinterstämman” igen, skriv in det i almanackan !

 

Christer Dahlbom